افزایش نرخ مرگ و میر در آمار رسمی

poster

بررسی تغییرات آمار مبتلایان کووید۱۹ در روزهای اخیر نشان از وجود روندی صعودی در نرخ مرگ و میر در بیماران شناسایی‌شده دارد. از آنجا که نرخ مرگ و میر موردِ انتظارِ بیماری در طول زمان تغییر نمی‌کند، افزایش نرخ مرگ و میر در آمار رسمی، در صورت تداوم، به معنای آن است که تعداد بیمارانی که شناسایی نمی‌شوند در حال افزایش است. در وضعیتی که نرخ مرگ و میر در آمار رسمی افزایش یابد نمی‌توان صرفا با استناد به کاهش تعداد بیمارانی که به صورت روزانه شناسایی می‌شوند انتظار کاهش روند ابتلا در آینده را داشت.

دو روش برای محاسبه نرخ مرگ و میر در بیماران شناسایی شده وجود دارد:

  • نرخ مرگ و میردر پرونده‌های بسته‌شده
  • نسبت فوت روز به بیماران جدید ۱۴ روز پیش

در «عدد مهار کرونا چیست؟» درباره اهمیت نرخ مرگ و میردر پرونده‌های بسته‌شده یعنی مجموع فوت به اضافه بهبود روز گفته شد. یک روش دیگر محاسبه نرخ مرگ و میر در بیماران شناسایی‌شده، محاسبه نسبت فوت به بیماران جدید ۱۴ روز قبل است. برای مطالعه بیشتر در مورد این روش به «از ارقام گزارش‌شده به ارقام واقعی» مراجعه کنید. هر یک از این دو روش مزایایی نسبت به یکدیگر دارند. روش اول به تعداد بهبودی که ثبت می‌شود وابستگی دارد در حالیکه روش دوم به جای تعداد موارد بهبود به متوسط فاصله زمانی ثبت ابتلا تا فوت وابسته است.

تعداد بهبود ممکن است تحت تاثیر سیاست‌های متنوع برای احراز و ثبت بهبود قرار گیرد و از این طریق روی نرخ مرگ و میر در پرونده‌های بسته‌شده اثر بگذارد. از طرفی فاصله زمانی بین ثبت ابتلا و فوت لزوماً برای همه موارد فوت ۱۴ روز نیست. بنابراین مشاهده مقداری خطا در آن‌ها چندان دور از انتظار نیست اما با توجه به این که هر دو برآوردی از نرخ مرگ و میر در بیماران شناسایی‌شده هستند نباید چندان دور از یکدیگر باشند.

MR time series

این دو شاخص در دو ماه اخیر در ایران به صورت کم و بیش نزدیک به یکدیگر تغییر کرده‌ و می‌توان گفت دست کم تا ۱۸ روز قبل به صورت مستمر کاهش یافته‌ و به کمترین مقادیر خود (حدود ۴%) رسیده‌اند و در ۱۸ روز اخیر به طور متوسط افزایش یافته‌اند و از «نرخ مرگ و میر مورد انتظار با توجه به توزیع سنی جمعیت در ایران» دور شده‌اند (برای مطالعه بیشتر در مورد نرخ مرگ و میر مورد انتظار به «از ارقام گزارش‌شده به ارقام واقعی» مراجعه کنید).

newCases timeSeries in lasst 14 days

در ۱۴ روز گذشته به طور متوسط روزانه در حدود ۴۵ نفر از مبتلایانی که در هر روز شناسایی می‌شوند [۱] و در حدود ۰.۹ نفر از بیمارانی که در هر روز جان خود را از دست می‌دهند کم شده است [۲].

با توجه به این که تعداد مبتلایان جدید با آهنگ بیشتری نسبت به فوت در ۱۴ روز گذشته کم شده است (حدود ۳ برابر)، پیش‌بینی می‌شود در صورت تداوم روند فعلی، نرخ مرگ و میر در روزهای آتی به افزایش خود ادامه دهد. اگرچه کاهش تحرک اجتماعی همراه با ماه رمضان و همینطور گرم شدن هوا نیز می‌تواند سرعت انتشار بیماری را کُند و تعداد ابتلای روزانه را کاهش دهد. این تغییرات با تاخیری دو هفته‌ای قابل مشاهده خواهد بود.

باید دید نرخ مرگ و میر در بیمارانی که شناسایی می‌شوند در هفته‌های آینده چگونه تغییر خواهد کرد.


[۱] روزانه تقریباً ۲.۷% کاهش نسبت به تعداد مبتلای جدید ۱۴ روز گذشته
[۲] روزانه تقریباً ۰.۹۶% کاهش نسبت به تعداد متوسط فوت جدید ۱۴ روز گذشته

تمامی داده‌هایی که در این یادداشت مورد استفاده قرار گرفته از دانشگاه جانزهاپکینز و وزارت بهداشت ایران اخذ شده و همگی در سایت کرونانگار در آدرس‌های زیر دسترس است (لینک جداول در پایین صفحه آمده است):

statsminute.ir/coronanegar.html
statsminute.ir/coronanegar-en.html

نویسندگان

دانش‌آموختۀ آمار و تحلیلگر داده

دیدگاه‌ها

2 پاسخ

  1. سلام
    با تشکر از زحمتهایی که در تهیه و ارائه این مستندات متحمل شدید .می خواستم ببینم آیا نموداری از نرخ ابتلا از ابتدا شروع پاندمی تا کنون و همچنین آنالیز موج های پنجگانه در دسترس دارید یا نه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *