نخستین انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳، نخستین به روز رسانی: ۱۶ مهر ۱۴۰۳
مستندی به سبک گزارشهای جنایی و تحقیقات پزشکی قانونی درباره حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳
«تحقیق درباره ۷ اکتبر» نام مستندی تکاندهنده از واحد تحقیقات شبکه الجزیره است. این فیلم نه تنها بهخاطر پرداختن به ابعاد گوناگون یکی از حساسترین موضوعات روز دنیا، بلکه بهخاطر شکل روایتش نیز، اثری ممتاز و در خور توجه است.
عملیات نظامی حماس علیه اسرائیل در صبح روز هفتم اکتبر و اتفاقات پس از آن، سیاست خاورمیانه را دگرگون کرد. با این حال، آنچه در هیاهوی رسانهها از این روز روایت شد، همچنان برای بسیاری محل ابهام است.
واحد تحقیقات الجزیره (I-Unit) تحلیلی به سبک تحقیقات جنایی و گزارشهای پزشکی قانونی از رویدادهای آن روز انجام داده و برای نخستین بار روایتی کامل از آنچه در روز هفتم اکتبر اتفاق افتاده ارائه داده است. در این تحقیق، هفت ساعت از قطعات مختلف واقعه در دوربینهای مداربسته، گوشیهای شخصی، دوربینهای خودرو و دوربینهای سَری جنگجویان کشتهشدۀ حماس مورد بررسی قرار گرفته و برای ارائه روایتی جامع از آنچه رخ داده استفاده شده و به همین خاطر بیننده را در موقعیتی بیسابقه برای مشاهده و تحلیل وقایع قرار داده است.
علاوه بر این موارد، در این فیلم فهرستی جامع از کشتهشدگان برای راستیآزمایی ادعاهای مختلف درباره تجاوز سازمانیافته و کشتار کودکان مورد استفاده قرار میگیرد و با افراد گوناگون گفتگو میشود.
تحقیقات الجزیره موارد متعدد نقض حقوق بشرِ جنگجویان حماس و دیگرانی را که با شکافتن حصار غزه به جنگجویان حماس پیوستهاند، آشکار میکند، اما نکته مهمتری که این تحقیقات به خوبی از آن پرده بر میدارد این است که بسیاری از فاجعهبارترین داستانهایی که در روزهای پس از حمله منتشر و در اظهار نظر مقامات رسمی اسرائیل و کشورهای دیگر به عنوان بهانهای برای بمباران گسترده مردم غیرنظامی غزه استفاده شد، به کلی نادرست بود.
به گفته ریچارد ساندرز کارگردان بریتانیایی این مستند روایتی که اسرائیل برای انسانیتزدایی از مردم غزه و حملۀ همهجانبه به آن به جهان ارائه کرد، بیش از آنکه بر جرائمی که حماس مرتکب شده متکی باشد، بر آنچه حماس انجام نداده متکی بود. به عنوان نمونه بررسیهای I-Unit فاش کرد که ادعای نیروهای نظامی اسرائیل مبنی بر کشته شدن ۸ نوزاد و سوزاندن آنها در خانهای در کیبوتِ بئری که مورد استناد وزیر خارجه آمریکا نیز قرار گرفته، کاملاً نادرست است. هیچ نوزادی در خانه نبوده و ۱۲ غیرنظامی داخل آن، بر خلاف آنچه روایت شد، هنگام یورش نیروهای اسرائیلی به خانه کشته شدهاند.
صحنههایی که از واپسین ساعات درگیری در روز هفتم اکتبر در فیلم روایت میشود، تکاندهنده است: هلیکوپترهای اسرائیلی بدون اینکه قدرت تشخیص داشته باشند که افرادی که میگریزند نظامی هستند یا غیرنظامی یا فلسطینی هستند یا اسرائیلی، همه را به گلوله میبندند و همینطور خانههایی که با شلیک سلاحهای سنگینی مثل تانک به کلی ویران شدهاند، در حالی که در هیچ یک از ویدئوهای جمعآوری شده جنگجویان حماس در روز هفت اکتبر با سلاح سنگین دیده نشدهاند.
در روز هفتم اکتبر ۱،۱۵۴ نفر از مردم اسرائیل یا دارای ملیتهای دیگر غیر از فلسطینی کشته شدند. ۲۵۶ نفر از آنها سرباز ارتش، ۵۳ نفر عضو نیروهای پلیس و انتظامی و امنیتی، ۶۳ نفر جزو نیروهای حراست و نگهبانی و ۷۸۲ نفر غیرنظامیانی بودند که بسیاری از آنها اصلاً روشن نیست توسط چه کسی کشته شدهاند (۳% از کل کشتهشدگان کودک بودهاند).
بعد از واقعه هفت اکتبر، اسرائیل نوار غزه را مورد تهاجمی سنگین و گسترده قرار داد و در روایت خود بر کشتن کودکان به عنوان مستمسکی برای حمله تاکید کرد. با این حال، اسرائیل از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون بیش از ۱۶,۹۰۰ کودک فلسطینی را در غزه کشته است. در طول یک سال پس از حمله به غزه بعد از هفت اکتبر، بیش از ۴۲،۰۰۰ نفر در غزه کشته شدهاند که حدود ۶۷% آنان زنان و کودکان هستند (۴۰% از کل کشتهشدگان کودکان و ۲۷% زنان بودهاند).
در یک سال گذشته ۱۷۵ خبرنگار در غزه کشتهشده و ۹۸۶ نفر نیز به خاطر نرسیدن دارو جان خود را از دست دادهاند.
این اطلاعات از وبسایت «روزهای نسلکشی» بر اساس آمار روزانۀ وزارت بهداشت و دفتر رسانهای دولت غزه تهیه شده است. اسامی این افراد در این ویدئو آمده است.
بسیاری بر این باورند تعداد واقعی کشتهشدگان جنگ در غزه به صورت کامل شمارش نشده و تعداد واقعی از این عدد بیشتر است.
«تحقیق درباره ۷ اکتبر» گونهای از مستند است که مخاطب امروز برای در امان ماندن از تصویرهای ناقص و جهتدار و رسیدن به تصویری کلیتر از وقایع و درک عمیقتر رخدادها به آن نیاز دارد. این مستند یک ساعته را با زیرنویس فارسی مجله دقیقه تماشا کنید:
نویسندگان
-
تحریریهhttps://d-mag.ir/author/tahririeh/