خانه

ضرورت احیای بازدارندگی مردمی

این مقاله تلاش می‌کند تا زمینه‌های آسیب‌پذیری ایران در جنگ اخیر را مورد بررسی قرار دهد و چهارچوبی کلی برای رفع آن‌ها و تقویت بنیان کشور برای مقابله با تهدیدهای آینده پیشنهاد دهد.
تضعیف سیاست داخلی ایران در دو دهه گذشته یکی از بیماری‌های مزمنی است که بنیان امنیت ملی در کشور را تحت تاثیر قرار داده و درمان آن نیاز به راهکاری صریح و مشخص دارد. بسیاری از مسائل و نیازمندی‌های موجود مانند از بین بردن نفوذ، احیای ساختار مسئولیت و ارتقای مفهوم امنیت ملی بدون احیای آن در عمل قابل تحقق نیست.
ایده اصلی این مقاله، احیای ساختار مسئولیت و ارتقای مفهوم امنیت ملی در چارچوب افزایش مشارکت سیاسی است و در همین راستا در انتهای آن پیشنهاد شده تا به منظور احیای بازدارندگی مردمی، چهار سوال مختلف برای گرد هم آوردنِ گروه‌های مختلفِ مردم گردِ یکدیگر، به صورت مستقیم از ایشان پرسیده شود.

خانه

ریشه‌های عمیق «وطن» در زبان و فرهنگ ما

هیچ کدام از ما دیگر همان آدم سابق نخواهیم بود. در بامداد ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ با غافلگیری و انفجار از خواب پریدیم و به مدت ۱۲ روز در شهرهای مختلف مناظری دیدیم و صداهایی شنیدیم که به هیچ رو انتظارش را نداشتیم. کشتار و ویرانی پیش چشممان در جریان بود. با تمام وجود نگران بودیم؛ نگران خودمان و عزیزمانمان، خانه و کاشانه‌مان، تاریخ و فرهنگمان. اما «وطن» بیدار شد و در برابر اهرمن ایستاد؛ و ما را از فروغلتیدن در این ورطه خطرناک نجات داد. آنچه با گذشته فرق کرده دقیقا همین است. وطنی که با بی‌مهری ما به خواب رفته بود، اکنون بیدار شده و ما را به خود فرا می‌خواند.

خانه

مرزهای خونین؛ مستندی درباره عطشِ سیری‌ناپذیرِ شهرک‌نشینانِ استعمارگر برای تصرفِ زمین‌های بیشتر

«شهرک‌نشینان» مستندی تازه و قدرتمند از لوئیز تارو به تهیه‌کنندگی BBCجهانی، روایتی بی‌پرده از گسترش بی‌وقفه شهرک‌های اسرائیلی در سرزمین‌های فلسطینی واقع در کرانه باختری رود اردن است؛ جایی که خشونت، تخریب و غصب زمین به سیاست رسمی دولت اسرائیل بدل شده است.
تارو با سفر دوباره به سرزمین‌های اشغالی، گفت‌وگوهایی صریح با شهرک‌نشینان اسرائیلی و مردم فلسطین ترتیب داده و تصویری زنده از پروژه‌ای ترسناک ارائه می‌دهد: استعمار شهرک‌نشینان، مفهومی که حالا نه‌فقط سرزمین فلسطین، بلکه منطقه‌ای وسیع‌تر را در بر گرفته و صدای شوم آن در جای‌جای ایران نیز به گوش می‌رسد.
این فیلم مستند را با زیرنویس فارسی مجله دقیقه تماشا کنید.

اقتصاد و جامعه

خلاصه فعالیت‌ها

محیط زیست و انرژی

خانه

داستان بزرگ‌ترین اعتیاد جهان

کورت وونه‌گات طنزپرداز و رمان‌نویس مشهور آمریکایی وقتی در ۸۲ سالگی در اوج تجربه نویسندگی قرار داشت احوال و افکارش را در «مرد بی‌وطن» آخرین کتاب خود شرح داد. او در بخشی از این کتاب تجربیاتش با مواد مخدر را بازگو می‌کند و پس از اشاره به حالاتش هنگام مصرف هر یک از آن‌ها از بزرگ‌ترین ماده مخدر جهان پرده‌برداری می‌کند:

«اجازه دهید تجربه‌ای را با شما در میان بگذارم. من یک بار چنان بالا رفتم که حتی با علف و الکل و کِرک و کوکائین و ال‌اس‌دی و هروئین هم نمی‌شد به گردش رسید. این تجربه مربوط به زمانی بود که … »

اگر می‌خواهید بدانید بزرگ‌ترین ماده مخدر جهان چیست و چرا این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

روندهای اجتماعی و آمار نشر

تاریخ‌های همسایه

خانه

افغانستان میان دو طالبان

این گزارش با گردآوری مجموعۀ متنوعی از اطلاعات و بررسی آن‌ها در چهار بخش به پرسش‌های مرتبط با امروز افغانستان پاسخ دهد: مرور وقایع تاریخی افغانستان برای پی بردن به برخی ویژگی‌های تکرارشونده و پایدار آن؛ بررسی شاخص‌های کلان توسعه و نوسازی؛ روایت حضوری نظامی آمریکا در خاک افغانستان و تحلیل داده‌های دو دهه جنگ؛ نتیجه‌گیری و ترسیم چشم‌انداز پیشِ رو.

خانه

ترکیه پساعثمانی در آستانه صدسالگی

چرا مکانیزم‌های گردش قدرت در ترکیه همچنان کار می‌کنند و علی رغم فراز و نشیب بسیار هیچ‌گاه به کلی کنار گذاشته نشده‌اند؟
پاسخ به این پرسش به ما کمک می‌کند تا آن را در مورد ایران نیز از منظری تازه مطرح کنیم، چرا که با وجود برخی شباهت‌های تاریخی بین ایران و ترکیه، در ایران هیچ‌گاه ساختار پایدار و قابل اتکایی برای چرخش قدرت و حل منازعات سیاسی‌اجتماعی به وجود نیامده است.

آخرین مطالب

معرفی و مرور کتاب

زهرا دوخائی
اردیبهشت ۱۴۰۰
خانه

مجله تحلیلی دقیقه

روایت‌گری با آمار و تحلیل داده
دیتاژورنالیسم و روزنامه‌نگاری تحقیقی